lauantai 5. toukokuuta 2012

PAHA1 Leppävirta 5.5.

Karmea keli koko päivän, tuli vettä, räntää ja lunta iloisesti sekaisin, loppupäivästä tosin enää vain vettä. Koepaikalle saavuttuamme käytin Urhon tarpeillaan ja sitten vaan ooteltiin kokeen starttia.

Aloitettiin maastoilla, nykäisin ykkösnumeron. Ensin henkilöetsintä ja sitten esineruutu. Mukana oli yksi avoimen luokan koira joten se starttasi, sitten tuli meitin vuoro (10 koiran kokeessa siis vain 3 osallistujaa!). Alue simppeliä havumetsää, aika avointa. Ja se 100x100m näytti järjettömän pieneltä! Ekalla pistolla vasemmalle koira jäi varttiavaille kulmaa nuuskimaan... kielsin, ja sitten kusi... Hitto kun ärsytti. Oikealle lähti fiksummin pistolle, mutta kaarsi aika pian liikaa eteenpäin ja kutsuin pois. Uusi lähetys samasta paikasta ja sitten eteni hyvin - ei luotisuoraan mutta aivan riittävän näppärästi kuitenkin. Näin että sai hajun kun kurvasi aluetta eteenpäin ja annoin mennä. Haukahti kaksi kertaa, mutta näin kun Ur teki pienen kaarroksen ja sitten aloitti kunnon ilmaisun, jonka sitten vasta ilmoitin ilmaisuksi. Yksi lyhyt katko haukussa kun puikkasi kuonolla pressun alle. Paluu keskilinjalle ja sitten pisto oikeaan, josta taas nopeasti löytö ja hyvä ilmaisu umpipiilolle, vähän tökki tassulla piiloa. Ja kas, siinäpä se sitten olikin. Olisi ollut kiva jatkaa pidempään, tuntui että tässähän vasta lähti kone käyntiin. Pisteitä hausta 156. Tuomari tulkitsi ekalle maalimiehelle jätön, vaikka en ollut hyväksynyt ilmaisua niistä kahdesta haukahduksesta vaan tiesin koiran haukkuvan siinä vasta hajua (Urholla on usein tapana). Lisäksi tuota ensimmäistä ilmaisua alensi se kuonopuikkaus, toinen ilmaisu sentäs erinomainen. Muita vähennyksiä tuli työskentelystä, erityisesti kai koiran tottelematta jättämisestä siinä ekalla pistolla. 

Esineruutuun virittelin näyttämällä koiralle kuinka käyn viemässä yhden hanskan piiloon. Ruudussa Urho teki hienoja pistoja ja sitä oli mukava lähetellä ruutuun ja kovin hienolta homma näytti muutenkin, mutta... se ei vaan löytänyt/tuonut esinettä! Kunnes viimein kellon näyttäessä n.4min 40sek (etsintäaika 5min) Ur nappasi keskeltä lastentossun ja toi mulle. Pudotti lähellä, mutta korjasi ilman lisäkäskyjä. Yhden tai kaksi kertaa ehti kyllä myös kusaista ruutuun. Pisteitä 27. 

Tottis meinasi ensin vähän hirvittää kamalan sään vuoksi, mutta kenttä olikin yllättävän kuiva ja koirakin leppoisassa vireessä, joten ihan hyvällä fiiliksellä asteltiin ilmoittautumiseen. Parina rotikkauros, jolle Ur keksi murista - voe mutiaisenprsk! Aika maltillista murinaa, mutta silti... Seuraaminen lähti löysästi, koira vaelteli sivusuunnassa ja kurkkaili laukaukset, täyskäännöksen jälkeen homma parani, mutta tuomari laski mun kävelleen liian vähäiset määrät juoksu- ja hidaskäytiaskelia. Ja mä olin laskevinani ihan oikein vähän yli kymmenen! Sakara ihan ok, noutokapulatelineen lähellä koira vimpautti jossain takana käymään ja taisin huikata lisäkäskyn. Toinen lisäkäsky henkilöryhmässä. Liikkeestä istu ok, liikkeestä maahan + luoksetulo myös, jäi aavistuksen etäälle istumaan. Tasamaanoudossa heitin korkean heiton liian lähelle, mutten saanut uusia heittoa. Ihan siisti nouto muuten. Hyppynoudossa taisi hipaista mennessä ja paluun kiersi korvat lintassa. A-esteellä hyvä meno, mutta oli omituisen pitkään esteen takana ja tuli kiertäen jälleen korvat päätämyöten takaisin. Urho oli kuulemma tiputtanut kapulan ennen estettä ja mennyt nuuskimaan sitä, kunnes oli herännyt unestaan ja napannut kapulan suuhun ja suunnannut palaukseen. Eteenmenoon en kehdannut viritellä kunnolla kun tuomari seisoi ihan vieressä ja eihän se koira sitten minnekään lähtenyt. Kerran teki kiepahduksen lähellä, kaksi kertaa kaarsi esteille ja neljännellä läksi eteenpäin kaartaen kuitenkin paikallamakuupisteelle, sinne tuomarin kehoituksesta maahanmenokäsky, jota totteli hienosti :) Paikallamakuussa oli nuuskinut pari kertaa, muuten ok. Parina ollut koira veti aikamoisen ääntely- ja ylivireshown, joten kiva että paikallamakuu meni noin näppärästi. Tuomari pudotteli puutteellista, tyydyttävää, hyvää ja erittäin hyvää sekaisin, noiden alempien ollessa ehdottomasti runsaslukuisempia, joten arvostelun lähestyessä loppuaan hitusen pisti jännittämään. Lisäksi kun saatoin selvästi aistia, että eipä kyllä ollut sen päiväinen esityksemme ylipäätään hänen makuunsa sitten ollenkaan. Noh, pisteitä kuitenkin 73 :) 

Eli siis 2-tulos 256p (maasto 156/27, tottis 73), HK1 sij.1/2 :D Tuomarina toimi Leila Weide.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti